Ziua de Valentine’s Day

Eu nu mă omor după Valentine’s Day. Nu mi-a plăcut nici la început când, euforici, am importat această zi festivă, nu-mi place prea mult nici acum, când ea a devenit recunoscută şi implementată.

De ce? Din foarte multe motive, începând cu jalnica plagiere a modelor din străinătate şi continuând cu o campanie mediatică ce virează, în numele iubirii, spre penibil.

După părerea mea, aceasta este o zi ca oricare alta, în care putem să celebrăm iubirea. Nu ar trebui sărbătorită cu atâta tam-tam, nici din punctul de vedere al respectului pe care-l datorăm tradiţiei noastre, că doar avem şi noi Dragobetele nostru, nici din cel al prostului-gust care se instalează peste tot, pe străzi, la piaţă şi în magazine, sub forma decoraţiunilor de mâna a doua şi a tendinţei de a vinde şi de a cumpăra orice.

Şi deh, când eşti îndrăgostit ai cumpăra toate inimioarele din lume, dar dacă nu eşti, invazia mai sus-amintitelor inimioare e absolut kitschoasă, iar sărbătoarea devine una profund consumeristă.

Dacă iubeşti pe cineva cu adevărat, du-te şi spune-i. Sărbătoriți! Mutaţi-vă împreună sau căsătoriţi-vă! Dar cum poţi vinde declaraţii de dragoste într-o emisiune televizată pentru indiferent ce premiu?

Cred că frivolitatea cu care sunt rostite declaraţiile de dragoste încearcă să acopere adevărul despre durerea singurătăţii. Cine nu ştie că ele sunt mult mai rare decât certurile? Dacă am avea puterea să ne scuturăm minţile din ameţeala reclamelor şi dacă ne-am feri puţin de această perdea artificială ca să privim ce se petrece dincolo de declaraţiile de amor, am vedea faţa crudă a realităţii.

Cum poate crede cineva că un sentiment atât de frumos, atât de înălţător, atât de rar şi de scump precum iubirea îţi iese în cale numai în aceste zile serbate cu baloane, inimi de plastic şi discuţii fără haz?

Într-o asemenea zi, ai face bine să nu crezi chiar pe oricine îşi declară sentimentele cu patos, dacă vrei să le descoperi măcar o dată în viaţă rostite cu sinceritate. Iar dacă ai pe cineva, sărbătorește în fiecare zi, fie și de Valentine’s Day, miracolul iubirii!

 

2 Comments


  1. // Reply

    Ehhh, parerile sunt impartite si sunt total de acord ca e bine si frumos sa celebram iubirea ori de cate ori avem ocazia, insa Valentine’s Day este o sarbatoare importata si profund consumerista care eclipseaza Dragobetele nostru ca si nici nu ar exista. Tot tam-tamul se face de Valentine’s Day.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *