5 rețete exclusive de la Lavazza, pentru Sărbători speciale

Lavazza_Retete_cu_cafea_Crcaiun_Sarbatori

Pentru fiecare dintre noi, Crăciunul este un drag și îndelung așteptat moment de reîntoarcere acasă, în care ne bucurăm de farmecul tradițiilor și al delicioaselor preparate specifice Sărbătorilor de iarnă.

Peste tot în lume, există o serie de tradiții îndrăgite, însă unele dintre acestea sunt speciale pentru că aduc pe masa de Sărbători farmecul diversității preparatelor italienești. Numeroasele tradiții care devin, an de an, micile noastre ritualuri de fericire sunt un ingredient esențial pentru atmosfera unică pe care o trăim în aceste zile.

Secole la rând ne-am educat gusturile cu cele mai savuroase delicii și printr-o mulțime de rețete. Unele s-au născut accidental sau din ocazia unor momente speciale, iar altele au fost elaborate de la zero, cu atenție chiar și pentru cele mai mici detalii – exact așa cum am putea descrie și istoria de 120 de ani a Lavazza. Care este, însă, ingredientul care face ca o rețetă să fie una excepțională? Pasiunea cu care cineva are grijă de fiecare detaliu care transformă un simplu preparat într-o experiență completă!

CHEC CU CAFEA – CHEC CIAMBELLONE CLASIC CU AROMA BOGATA DE CAFEA ITALIAN

chec-ciambellone-cu-cafea

INGREDIENTE (Pentru 8 porții)

  • 200 g de făină simplă
  • 200 g de făină de migdale
  • 100 g de făină de năut
  • 250 g de unt
  • 300 g de zahăr
  • 250 ml de cafea
  • 5 ouă
  • 16 g de drojdie
  • 3 g de sare grunjoasă

Pentru crema Ganache:

  • 150 ml de cafea
  • 100 g de smântână
  • 75 g de zahăr
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 700 g de ciocolată gianduja

Timp de preparare: 1 ora

Dificultate: medie

PRINT THE RECIPE

PREPARARE

Pune zaharul si ouale intr-un bol mare si bate-le impreuna pana ce amestecul capata o consistenta omogena si pufoasa. Prepara cafeaua. In timp ce aceasta fierbe, treci printr-o sita faina si drojdia. Vei obtine astfel un aluat mai usor si pufos. Adauga faina in amestecul de oua, adaugand, alternativ, si cafea proaspat-preparata si ulei de arahide si amesteca-le impreuna cu un mixer electric, la viteza mica. Cand amestecul devine fin si omogen, toarna-l intr-o forma de copt unsa cu unt in prealabil. Inainte de coacere, nu uita sa presari putina sare grunjoasa pe deasupra. Pune prajitura la copt la 170°C pentru 40 de minute.

PREPARAREA CREMEI

Prepara cafeaua. Cat timp astepti ca aceasta sa se raceasca, taie in bucati ciocolata gianduja. Pune zaharul si galbenusurile de ou intr-un bol si bate-le pana ce obtii un amestec omogen. Intre timp, incalzeste smantana intr-o tigaie mica. Cand aceasta da in fiert, adauga amestecul de zahar si galbenusuri. Tine cont ca, odata ce ai adaugat ouale, este important sa continui sa amesteci usor cu telul/mixerul la foc mic, fara ca amestecul sa mai dea in fiert. Altfel, risti ca rezultatul sa se apropie foarte mult de o omleta! Crema este gata atunci cand ramane un strat subtire pe lingura. Ia de pe foc si adauga ciocolata gianduja in crema, amestecand pana ce aceasta se dizolva complet. Iar acum toarna crema Ganache peste prajitura pana ce aceasta este acoperita in intregime.

TARTA CU CAFEA SI CIOCOLATA O UMPLUTURA CREMOASA DE CAFEA, INTR-O CRUSTA CROCANTA SI DELICIOASA

tarta-cu-cafea-si-ciocolata

INGREDIENTE (Pentru 10 porții)

Pentru crusta crocanta:

  • 300 g de faina simpla
  • 100 g de zahar
  • 100 ml de ulei de masline
  • 1 ou
  • 40g de galbenuș de ou
  • 6 g de smântâna
  • Pudra de vanilie
  • Sare
  • Zeama de la o jumatate de lamâie

Pentru crema de cafea:

  • 200 ml de apa
  • 300 ml de cafea
  • 2 oua
  • 20 g de galbenuș de ou
  • 50 g de zahar
  • 40 ml de amidon de porumb
  • 75 g de ciocolata

Pentru crema meringue:

  • 60 g de albuș de ou
  • 120 g de zahar

Timp de preparare: 2 ore + 2 ore timp de asteptare

Dificultate: Medie

PREPARAREA CRUSTEI CROCANTE

Pune ouale intr-un vas inalt si adanc, adauga usor uleiul si amesteca-le cu un tel. Toarna amestecul intr-un vas, adauga faina si zaharul, urmate de zeama de lamaie si pudra de vanilie. Amesteca ingredientele pana ce aluatul se omogenizeaza. Lasa aluatul in frigider pentru o ora. Unge formele de tarta cu unt si umple-le cu aproximativ 30-50 g de aluat. Pune-le la cuptor, la temperatura de 180°C, pentru 10-12 minute. Lasa formele de aluat pana se racesc complet inainte sa adaugi crema.

PREPARAREA UMPLUTURII

Umplutura contine un amestec de crema de cafea si crema meringue. Citeste mai departe cum sa le prepari pe fiecare dintre ele.

PENTRU CREMA DE CAFEA

Pentru inceput, prepara cafeaua si taie ciocolata in bucati. Bate ouale, galbenusurile si zaharul intr-un bol si adauga apoi amidonul de porumb. Tine cont de regula principala: amesteca usor, cu ajutorul telului. Incalzeste niste apa intr-un vas mare. Cand aceasta da in fiert, adauga amestecul de oua si lasa vasul pe foc alte 2 minute, pana ce obtii o compozitie densa. Adauga cafeaua pe care ai preparat-o mai devreme, ia vasul de pe foc si adauga bucatile de ciocolata, amestecand bine cu ajutorul unui mixer sau al unui tel, pana cand ciocolata s-a topit complet. Lasa crema la racit in frigider.

PENTRU CREMA MERINGUE

Pune ingredientele intr-un bol si bate-le pentru circa 5 minute, pana se obtine un amestec dens si spumos.

Dupa ce crema de cafea de mai sus s-a racit, adauga circa 50 g de crema meringue la fiecare 150 g de crema obtinuta si amesteca bine.

BRIOSE CU AFINE SI CAFEA – CU TOPPING DE CREMA DE CAFEA

briose-cu-afine-si-cafea

INGREDIENTE (Pentru 10 porții)

Pentru brioșe:

  • 250 g de faina simpla
  • 35 g de amidon de cartofi
  • 170 g de unt
  • 300 g de zahar
  • 5 g de cafea macinata
  • 150 ml de cafea preparata
  • 2 oua
  • 12 g de praf de copt
  • 250 g de afine

Pentru topping:

  • 250 g de branza mascarpone
  • 30 ml de cafea
  • 70 g de smantana
  • 60 g de zahar pudra

Timp de preparare: 1 ora

Dificultate: medie

PENTRU BRIOSE

Bate ouale si zaharul cu ajutorul unui mixer pana ce obtii un amestec spumos. Topeste untul intr-o tigaie mica si, in paralel, cerne faina, amidonul de cartofi, praful de copt si cafeaua macinata. Astfel, vei obtine un aluat mai fin si mai pufos. Prepara cafeaua si toarn-o peste spuma de zahar si oua. Regula este mereu aceeasi: pentru a obtine o compozitie fina si cremoasa, adauga treptat ingredientele si amesteca-le bine. Treci afinele prin faina, scutura-le pentru a elimina excesul si adauga-le apoi in compozitie, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn. Toarna compozitia in forme de briose bine unse in prealabil si pune-le la copt la 180°C pentru 30 de minute.

PENTRU TOPPING

Secretul unei briose perfecte este topping-ul. Prepara cafeaua si las-o sa se raceasca. Cand devine calduta, toarn-o intr-un bol, alaturi de celelalte ingrediente si amesteca-le cu un mixer pana ce obtii o spuma. Cand ai constatat ca amestecul devine gros si cremos, toarna-l intr-o punga pentru ornat prajituri si decoreaza briosele dupa placul tau.

PRAJITURA DE CAFEA, FARA GLUTEN UN DESERT USOR SI PUFOS, IDEAL PENTRU O DIETA FARA GLUTEN

prajitura-de-cafea-fara-gluten

INGREDIENTE (Pentru 8/10 porții)

4 ouă

40 ml de ulei de floarea soarelui

100 ml de cafea

150 g de zahăr

1 g de sare

75 g de amidon de cartofi

30 g de făina de orez

40 g de amidon de porumb

Zeama de la o jumătate de lămâie

8g de smântână

0,5 g de esență de vanilie

PREPARARE

Prepara cafeaua si las-o apoi sa se raceasca – ar trebui sa fie usor calduta atunci cand o vei folosi. Separa albusurile de galbenus. Amesteca uleiul, zeama de lamaie si cafeaua cu telul/mixerul. Treci prin sita faina si amidonurile, alaturi de smantana, zahar si vanilie, pentru a-i da amestecului o consistenta mai fina si pufoasa. Bate albusurile pana ce acestea capata o consistenta cremoasa si adauga-le apoi in amestec. Nu uita sa amesteci usor compozitia, prin miscari de rotatie de jos in sus, pentru a evita formarea cocoloaselor. Unge formele de prajitura si toarna compozitia. Lasa prajiturile la copt timp de 35 de minute la 150°C.

CROSTATA CU CREMA DE CIOCOLATA MOCHAPRAJITURA CROSTATA CLASICA UMPLUTA CU CREMA DE CAFEA SI CIOCOLATA

crostata-cu-crema-de-ciocolata-mocha

INGREDIENTE (Pentru  6 porții)

60 ml de cafea

25 gr de zahăr

3 ouă

60 ml de smântână

125 g de ciocolată neagrăcu 50% cacao

100 g de făină

20 g de pudră de cacao

75 g de unt

Pudră de vanilie

Zeamă de lămâie

PREPARAREA CREMEI GANACHE

Bate doua galbenusuri de ou si 15 grame de zahar pana ce obtii un amestec omogen si cremos.

Pune smantana pe foc si las-o pana la punctul de fierbere.

Adauga amestecul si lasa compozitia pe foc pana ce ajunge la 90°C.

Adauga cafeaua preparata si amesteca bine.

Toarna amestecul peste ciocolata maruntita in prealabil.

Amesteca pana cand ciocolata se dizolva complet.

Raceste putin crema in frigider.

PENTRU ALUATUL DE BISCUITE

Taie untul in cubulete si adu-l la temperatura camerei.

Amesteca faina si pudra de cacao si dispune amestecul in forma de fantana.

Pune untul, 10 grame de zahar si oul ramas in mijlocul fantanii. Adauga zeama de lamaie si pudra de vanilie.

Framanta ingredientele, adaugand treptat faina pana ce obtii un aluat omogen.

COMPOZITIE

Umple o punga pentru ornat prajituri cu crema Ganache (care este calduta) si pune crema in tarta.

Lasa tartele astfel umplute in frigider pana ce crema se raceste complet.

Presara apoi zahar si serveste cu placere!

Pune aluatul in frigider timp de o ora.

Pune aluatul pe baza si pe marginea formei de copt (aceasta este crostata).

Foloseste o furculita pentru a intepa baza crostatei.

Pune forma la copt la 180°C pentru 18 minute.

Lasa apoi crostata la racit.

Sarbatori fericite cu gust si inspiratie!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *