7 zile de vis cu Malta Travel (part I)

Blue_Gtotte_Malta

Mă tot gândesc ce să vă împărtășesc mai întâi din info trip-ul la care am participat de curând, prin bunăvoința Malta Travel (www.malta.ro).

Cred că voi reveni cu încă un articol, pentru că tot ce am văzut merită menționat, este un loc absolut minunat, pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l vadă și să-l simtă, măcar o dată în viață!

Malta este o țară fascinantă! Insula de Miere, așa este supranumită frumoasa Malta, datorită pietrei calcaroase de culoare galbenă care strălucește în soare, cu mare, locuri de plimbare, orașe pline de tihnă și restaurante romantice, în care turiștii se pot bucura din plin de relaxare.

O țară insulară, din mijlocul Mării Mediterane, la sud de Sicilia, Malta este de fapt un arhipelag, chiar dacă doar trei dintre cele mai mari insule sunt locuite.

Malta este un amestec unic de influențe europene, arabice și nord-africane – și totuși total distinct de toate.

Limba malteză poartă urme pregnante de arabă, mâncarea nu este complet diferită de cea a grecilor și arhitectura nu pare complet distinctă de cea a Siciliei. Și totuși, totul este foarte maltez!

Este greu să descrii Malta – și tocmai de aceea ar trebui să o experimentezi pentru tine. Are un vibe unic și devine mai fascinantă cu cât îți petreci mai mult timp acolo.

Malta are ceva pentru toată lumea! Cumva, reușește să potrivească câte puțin din toate pe acea insulă mică. Plaje cu nisip, istorie, cultură, oameni prietenoși, mașini micuțe cu volanul pe dreapta și mâncare uimitoare. Este impresionant.

Este suficientă o săptămână în Malta?

O săptămână în Malta, ca o săptămână oriunde în lume, pur și simplu nu este suficientă pentru a săpa adânc și a vedea totul, dar dacă aveți doar o săptămână în Malta, este o perioadă bună de timp pentru a vedea cele mai semnificative atracții. Malta este o insulă mică și puteți vedea o cantitate surprinzătoare într-o săptămână.

Cum este mâncarea în Malta?

Trebuie să recunosc că reușita unei călătorii, pentru mine, este și despre mâncare. Sunt oarecum gurmandă și apreciez întotdeauna o mâncare bună. Îmi place să descopăr arome și delicii noi.

Bucătăria malteză este foarte asemănătoare cu cea mediteraneană, cu mult ulei de măsline, pește, fructe de mare proaspete, legume și paste.

Eu pur și simplu iubesc mâncarea malteză. Este sănătoasă, mai puțin prăjită, iar pastele sau plăcintele umplute cu brânzeturi și legume sunt delicioase. Nu lipsește nici carnea tocată sau orezul, dar nici foietajul.

Unele dintre preparatele tradiționale includ Pastizzi (produse de patiserie umplute de obicei cu brânză ricotta), Bigilla (pastă de fasole locală), Ħobż biż-Żejt (pâine cu ulei de măsline și pastă de roșii), servită adesea ca intrare din partea casei.

Una dintre mâncărurile tradiționale este tocănița de iepure (Stuffat tal-Fenek), extrem de delicioasă, cu un sos ce conține ingrediente numai de un bucătar maltez știute.

Lampuki Pie (plăcintă de pește), supa tradițională de legume malteză, Aljotta (supă de pește malteză), Bragioli (vită cu măsline), Imqaret (prăjituri de curmale), Qagħaq tal-Għasel (inele de miere) sunt la fel de delicioase.

E bine să încercați unele dintre cele mai tradiționale mâncăruri malteze și să vă bucurați papilele gustative!

Locuri de vizitat în Malta

Malta este o insulă suficient de mare încât să nu te plictisești niciodată și o insulă suficient de mică încât nimic să nu fie niciodată prea departe.

Iată câteva dintre locurile mele preferate de vizitat pe parcursul unei săptămâni în Malta:

Valletta, capitala țării și un oraș plin de istorie

Valletta este un oraș vechi de 400 de ani, dar plin de viață, de istorie și locuri frumoase de vizitat.

La intrare se află City Gate, care străjuiește intrarea în oraș. Actuala poartă este a cincea în istoria orașului. Prima poartă a fost construită între anii 1566 – 1569, urmându-i apoi încă patru, la diverse intervale de timp.

De la poartă, am intrat pe cea mai importantă stradă din Valletta, Triq Ir-Repubblika, care se întinde până la zidurile de apărare ale fortului St. Elmo și de-a lungul căreia se află multe dintre obiectivele turistice ale orașului. 

Pe partea dreaptă se află sediul Parlamentului maltez, o clădire nouă, dar care se armonizează perfect cu restul clădirilor, toate vechi, îmbinând modernul cu liniile arhitectonice ale orașului.

Mai departe, găsim pe dreapta biserica Santa Barbara, singura biserică din Malta care oficiază servicii religioase în germană și franceză. 

Ajungem și la obiectivul cel mai mediatizat din Valleta, si anume Catedrala St. John, construită între anii 1572 -1577, ca lăcaș religios al cavalerilor. Este o clădire impresionantă.

Dacă o vezi, nu poți să nu te întrebi cum a fost posibil ca într-un interval atât de scurt, cu mijloacele tehnice ale vremii, sa se ridice o clădire atât de impozantă, cu pereți sculptați în piatră, cu tot felul de motive: ramuri, cruci malteze, îngeri, toate acoperite cu foiță de aur.

Podeaua din marmură este formată din 400 de pietre funerare ale cavalerilor. Acestea sunt decorate cu blazoane militare, trofee, simboluri religioase. Cavalerii morți în Marele asediu au fost înmormântați la fortul St. Angelo din orașul satelit Vittoriosa. Mai târziu, osemintele lor au fost strămutate în Catedrală.

Muzeul Catedralei adăpostește opere de artă prețioase: tapiserii, manuscrise, veșminte țesute cu fir de aur, un relicvariu din aur în care a fost păstrat brațul Sf. Ioan Botezatorul, precum și două picturi de Caravaggio: Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul și Sf Ieronim.

Voi mai aminti de Palatul Marilor Maeștri și Fortul St. Elmo, care are o poveste aparte. În prezent, aici își are sediul Academia de Poliție și nu se poate vizita decât cu prilejul unor evenimente speciale.

Tot în zona Fortului St. Elmo, o plăcuță ne informează că insulele malteze au servit drept locații pentru turnarea multor filme și realizarea unor producții artistice și documentare, astfel ca se face referire la Malta ca fiind Mini-Hollywood-ul Mediteranei.

Străduțele mici, înguste, te îmbie la mers și te duc în frumoasele Grădini Barakka care oferă o panoramă superbă asupra portului. Despre ele se spune că reprezintă cel mai frumos spațiu verde al insulei.

Marsaxlokk, tradiționalul sat pescăresc cu bărci colorate luzzu

Dacă răsfoiești poze cu Malta, vei vedea în mod sigur și iconicele bărci de pescuit albastre.

Aceste bărci de pescuit tradiționale și frumos colorate numite luzzu se găsesc în Marsaxlokk, cel mai mare sat de pescari de pe coasta de sud-est a Maltei.

Marsaxlokk este o destinație turistică populară, în principal datorită pieței sale în aer liber, plimbărilor pașnice în jurul coastei, portului și numeroaselor restaurante de pește.

Am vizitat piața duminică, atunci când mulți maltezi vin la piața de pește Marsaxlokk pentru a cumpăra din captura de dimineață, așa că n-am ratat-o, am explorat tarabele, am admirat mărfurile și pe maltezii veniți la piață și am cumpărat suveniruri pentru cei dragi.

Localnicii și turiștii se bucură aici și de viața de noapte, când poți merge la plimbare, savurând o înghețată în adierea brizei mării.

Marsaxlokk oferă o selecție a celor mai bune restaurante de pește de pe insulă și pot confirma că mâncarea savurată la restaurantul Ta’ Victor, preparată cu pricepere și multă dăruire de proprietarul restaurantului a fost revelația serii.

Bucătărie tradițională malteză chiar în fața unei biserici parohiale și la câțiva metri distanță de mare, ce poate fi mai desirabil?

Într-adevăr, nu găsești nimic mai autentic maltez decât acesta!

Blue Grotto, cu apă uimitor de limpede și albastră

Partea de sud-est a Maltei, mai puțin vizitată, găzduiește unele dintre cele mai extraordinare situri ale insulelor, care ar trebui cu siguranță să intre pe lista „obligatorie” a oricărui vizitator străin.

Una dintre aceste locații nu este alta decât magnifica Grotă Albastră, care nu trebuie confundat cu Laguna Albastră cea care se află în nord-vestul arhipelagului, în insula Comino și despre care vă voi povesti în următorul articol dedicat frumoasei Malta.

Grota Albastră este un complex de șapte peșteri găsite de-a lungul coastei de sud a insulei, chiar vizavi de mica insulă din Filfla și la mai puțin de un kilometru vest de Wied iż-Żurrieq.

Locul și-a luat numele de fapt în anii 1950, când un soldat britanic a vizitat zona și a comparat-o cu faimoasa Grotta Azzura din Capri, care înseamnă practic „Grota Albastră”, datorită apelor sale uimitoare, limpezi, albastre strălucitoare (în special la un moment specific din zi), când datorită unei iluzii optice, mâna introdusă în apă este pur și simplu albastră!

Despre alte locuri minunate care m-au fascinat în Malta vă voi povesti în articolul următor!

Dragilor, dacă vă doriți o vacanță cu adevărat reușită și lipsită de griji în Malta, apelați la agenția Malta Tavel (www.malta.ro), unde găsiți oferte pe gustul tuturor. Au cele mai bune oferte ever!

Malta Travel are oferte turistice până la sfârșitul lunii octombrie, iar prețul vacanțelor în Malta pleacă de la 299 euro și au inclus zbor charter cu Malta MedAir, 7 nopți cazare cu demipensiune și asistență turistică și ghid vorbitor de limba română.

Sărbătorile de iarnă se apropie și vor avea oferte pentru Revelion foarte atractive și avantajoase, agenția turistică pregătește oferte pentru Revelionul 2022 în Malta de 599 euro, care cuprinde zbor charter, 5 nopți de cazare cu mic dejun la Hotel InterContinental de 5 stele, situat în St. Julian, cea mai luxoasă stațiune din Malta. Vă voi da amănunte, în curând, pe site!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *