7 zile de vis cu Malta Travel (part II)

Așa cum am promis, revin cu un nou articol despre vizita mea în Malta, țară care realmente m-a vrăjit.

Mai sunt încă multe locuri minunate pe care vreau să vi le prezint, precum și ofertele de Revelion de la Malta Travel, atractive și de nerefuzat și pe care le veți regăsi la sfârșitul articolului. Nu le ratați!

Dar, să încep cu un alt periplu de locuri fermecătoare din arhipelagul maltez, care merită văzute:

Mdina, superbul “oraş tăcut”

Mdina, fosta capitală a Maltei până la sosirea cavalerilor, a devenit apoi reşedinţă episcopală. Cel mai vechi oraș care a fost locuit fără întrerupere, fondat de fenicieni în urmă cu 4000 de ani este, după părerea mea, bijuteria arhipelagului, minunat conservată și restaurată, rafinată, elegantă, de o curățenie impecabilă.

Cu străduţele ei înguste, ca nişte ulicioare cochete, cu somptuoasele reşedinţe şi biserici medievale, miraculos păstrate la adăpostul zidurilor puternice, Mdina este unul dintre cele mai frumoase oraşe istorice ale Europei.

Spre deosebire de multe alte orașe europene cu centre medievale, Mdina este, în mare măsură, lipsită de trafic. Este un sentiment minunat să poți să te plimbi pe străzi fără nicio grijă. Fără claxoane, fără fum de benzină. Există un camion de livrare ciudat și mașina unui localnic sau două, dar în general Mdina este un loc minunat din punct de vedere al traficului și nu numai.

Culoarea galbenă luminoasă a pereților de piatră, obloanele închise, strălucirea caldă și umbrele adânci conferă orașului o atmosferă fermecătoare, parcă din altă lume și atemporală.

Copaci singuratici, închiși în groapa lor de plantare, înconjurați de pavele vechi de un secol stau ca paznici în curțile minuscule.

Uneori o fântână abandonată le va ține companie, mărturie a bătrâneții orașului. Doar 300 de oameni trăiesc astăzi între zidurile Mdinei.

Mdina este “acasă” pentru descendenţii câtorva dintre cele mai vechi familii de nobili din Malta, normanzi, sicilieni şi spanioli care s-au stabilit pe aceste pământuri încă din secolul 12.

Sunt cam 300 de rezidenţi pe acest nici un kilometru pătrat de istorie vie şi găzduieşte anual în jur de 850.000 de turişti.

De asemenea, restaurantele, terasele, cafenelele au reguli clare în ceea ce priveşte zgomotul. Peste tot în oraş, pe ziduri, sunt montate indicatoare care îndeamnă la respectarea liniştii locuitorilor. Iar lângă poarta de intrare, la loc vizibil, este un avertisment: “No horn blowing”!

M-am plimbat pe străduţele înguste, şerpuite, la umbra zidurilor acelor locuinţe vechi, maiestuoase, unele adevărate palate şi am admirat amestecul minunat de arhitectură barocă şi medievală care au transformat acest oraş într-o adevărată comoară a arhipelagului maltez. Liniştea a fost tulburată doar de câteva trăsuri care plimbau turişti!

Mdina în sine este un obiectiv turistic de mare importanță, tocmai poate pentru că într-un perimetru atât de îngust se întâlnesc obiective demne de luat în seamă, cum ar fi Palatul Falson, care adăpostește importante colecţii de artă, un muzeu cu suveniruri, sau Catedrala Sf. Paul care a fost reconstruită în stil baroc la început de secol XVIII, după ce clădirea iniţială a fost distrusă de marele cutremur din Malta din 1693. Catedrala adăpostește un muzeu în care se găsesc colecții de monede, gravuri de lemn, diverse picturi și manuscrise.

Poarta Vilhena este o bijuterie arhitectonică construită în stil baroc devenită celebră cu mult înainte de a apărea în serialul “Game of Thrones”. Aspectul medieval al cetăţii a făcut Mdina un loc ideal pentru a filma scenele din acest film.

În imediata apropiere a Catedralei și a Palatului Falson, întâlnești Restaurantul Fontanella.

În Mdina predomină piatra, așa că acest mic colț de verdeață frumos amenajat în curtea interioară a restaurantului nu face decât să-l facă și mai căutat, mai ales că unul dintre cele mai celebre cupluri de la Hollywood – Brad Pitt si Angelina Jolie au filmat aici pentru pelicula „By The Sea”, primul lor proiect cinematografic comun.

Strada principală, Triq Il-Villegaignon, străbate oraşul de la nord la sud şi este străjuită de biserici şi clădiri de importanţă istorică, încărcate de istorie şi de parfumul evurilor trecute, ducând mai departe amprenta distincţiei aristocratice.

Şi încă ar mai fi de spus: Palatul Gatto Murina sau “Casa Normanda”, a doua cea mai veche clădire din Malta, acum este un muzeu particular unde sunt prezentate colecţii de porţelan, picturi şi mobilier vechi.

Dar cel mai bine ar fi să descoperiți singuri restul poveștilor despre Mdina. Aşa înconjurată de fortificațiile ei antice, Mdina este un loc magic unde epoca modernă pare a fi foarte departe, un loc care merită văzut măcar o dată în viață.

Insula Gozo și frumusețea ei

Nicio călătorie în Malta nu ar fi completă fără a vizita frumoasele insule Gozo și Comino.

Gozo este a doua insulă ca mărime din arhipelagul maltez, are doar 67 de kilometri și este o insula rurală cu o societate încremenită în timp, care are la bază familia. Gozitanii sunt în mare parte pescari și trăiesc din agricultură, deoarece aici solul este mult mai fertil, putându-se cultiva măslini, rodii, fructe și legume.

Pentru a ajunge la Gozo puteți lua feribotul, călătoria în sine poate fi foarte plăcută.

Există multe activități pe care le puteți face în Gozo și multe locuri pe care le puteți vedea, începând cu Victoria, capitala Gozo, oraș denumit așa în cinstea jubileului de diamant al reginei Victoria, însă foarte puțini gozitani îi spun Victoria, aceștia preferând denumirea de Rabat, nume dat de arabi suburbiei orașului.

Cel mai important obiectiv turistic de aici este Cetatea, cu vederi panoramice asupra peisajului Gozo de la bastioanele sale. Nu există taxă de intrare în Cetate și priveliștile de sus sunt foarte frumoase.

Există multe locuri pe care le puteți vizita în interiorul Cetății, cum ar fi Catedrala Adormirea Maicii Domnului și Vechea Închisoare.

Un loc încărcat de spirtualitate și energie pozitivă din Gozo este Biserica făcătoare de minuni Ta’Pinu, care impresionează prin formă și dimensiuni.

Clopotnița acesteia are o înălțime de 61 de metri și este singura biserică din Malta nepictată pe interior.

Nu ar trebui să ratați locurile unde puteți gusta produse tradiționale, cum este Fontana. Toate produsele sunt hand-made, naturale, absolut delicioase.

Aici puteți degusta delicioasele lichioruri din pere de cactus, uleiurile lor de măsline, pasta din roșii uscate, măsline, brânza de capră cu diverse mirodenii și multe altele.

Gozo este un loc perfect pentru scufundări datorită multor peșteri, recife, mări calme și apă cristalină.  Dwejra este un loc care te impresionează prin forma stâncilor sculptate de natură în decursul miilor de ani.

Indiferent dacă sunteți începător sau scafandru cu experiență, Gozo oferă multe oportunități de scufundări, înot și snorkelling pentru toată lumea.

Cea mai mare și mai frumoasă plajă de nisip de culoare roșie de pe insula Gozo este Golful Ramla. Este o plajă păzită, așa că, dacă nu ești un înotător experimentat, te vei simți în siguranță aici. Ramla Bay este o plajă certificată cu steag albastru.

Veți găsi o mulțime de facilități pe plajă, cum ar fi un restaurant, vânzători de înghețată. De asemenea, puteți închiria șezlonguri și umbrele, ceea ce face din acest loc un loc perfect pentru o zi lungă de relaxare.

Nu ratați să degustați bunătățile culinare la unul dintre restaurantele lor, mereu au ceva de oferit din partea casei, iar felurile de mâncare și vinurile oferite sunt minunate.

În Golful Nimfelor puteți să mâncați la unul dintre restaurantele cu preparate delicioase și priveliște spectaculoasă.

Blue Lagoon (Laguna Albastră), perla insulei Comino

Vizita în insula Comino se înscrie pe toate listele de „must do” atunci când ajungi în arhipelagul maltez. Aproape că nu este grup de turiști care să rateze Blue Lagoon.

Laguna Albastră, cu apele sale de un albastru perfect, aproape ireal, mărginește mica insulă Comino, aceasta fiind parte a arhipelagului maltez. Insula are o populatie de trei locuitori permanenți, iar autoturismele sunt inexistente.

Blue Lagoon oferă o imagine de vis. Marea este de cristal, albastrul constrastează cu dealurile înconjuratoare, scunde și aride, iar apele sunt uimitor de albastre și transparente.

Scufundătorii se înghesuie să intre sub apele turcoaz, nu doar din cauza limpezimii, ci și pentru ca viața marină de aici este de o uimitoare varietate.

Pentru romantici, dar şi pentru cei care doar iubesc natura, pentru cei care  iubesc locurile unde s-au turnat filme celebre, veți găsi Blue Lagoon la fel de albastră ca şi în filmul cu acelaşi nume.

Dintre vedete, o putem menţiona pe Madonna, celebra cântăreaţă care a turnat aici „Swept away”, un film şi un album. Tot aici s-a filmat una dintre scenele filmului Elena din Troia. Și tot prin partea locului, s-au tras câteva importante cadre din celebrul film Contele de Monte Cristo.

Cele mai bune oferte de Revelion în Malta

Revelionul în Malta înseamnă o vacanță de vis, în care evadați de frigul iernii, vremea este prielnică pentru plimbări şi prânzuri la terase, puteţi vizita numeroase atracții turistice legendare fără aglomeraţia din vară, iar petrecerile şi veselia de Revelion este din ce în ce mai spectaculoasă cu fiecare an.

MALTA TRAVEL a lansat cea mai bună Ofertă de Revelion în Malta!

Perioada: 28 Decembrie 2021 – 2 Ianuarie 2022

– de la 350 euro/ persoană Hotel Santana, 4*

– de la 599 euro/ persoanăHotel Intercontinental, 5*

Hotelul InterContinental de 5 stele este situat în St. Julian, cea mai luxoasă stațiune din Malta.

Hotelul InterContinetal poate fi locul ideal unde să-ți începi anul 2022, are o priveliște minunată și este situat în centrul distracției din Malta, în golful St.George, la doar 10 km de aeroport și capitala Valletta.

Hotelul dispune piscină, SPA și de o plajă privată cu nisip, unde vă puteți bucura de soare, chiar dacă e iarnă.

Puteți mânca la restaurantul Paranga care se află chiar pe malul mării. În timp ce savurați delicioasele preparate, puteți admira golful Saint George. Aici luxul și tradiționalul se împletesc într-o atmosferă care îți desfată simțurile și te face să-ți dorești să revii în Malta cât de curând.

Tariful pe fiecare pachet include:

  • 5 nopţi cazare cu mic dejun
  • bilet avion cursa charter (Air Malta) – Airbus (180 locuri)
  • asistență turistică în limba română
  • bagaj de cală 20kg/ persoană
  • bagaj de mână 10 kg/ persoană

Nu sunt incluse:

  • taxe de aeroport (handling inclus) – 100 euro / pers.
  • transfer aeroport – hotel şi retur – 20 euro
  • asigurarea medicală / storno

Pentru rezevări şi mai multe informaţii: Str. Şerban Cantacuzino 102A, Melita Residence, Parter, Ap. 1, Voluntari, jud. Ilfov Telefon/Fax: 021/318.59.93, 021/318.59.92 Mobil: 0722.626.903; E-mail: maltaltd@malta.ro.

Și peste toate, ghizii Malta Travel sunt foarte bine documentați, te vor însoți în cele mai frumoase locuri și îți vor spune cele mai interesante povești despre locurile vizitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *