Pe urmele voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, în Republica Moldova

Atunci când am primit invitația la info-tripul în Republica Moldova, nu m-am gândit că toamna poate fi anotimpul ideal pentru a vizita această frumoasă țară cu locuri de poveste și crame fabuloase.

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” este dezvoltată de Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și Ministerul Turismului din România. Aceasta a fost creată ca rezultat al Acordului dintre România și Republica Moldova, semnat în 2018, privind colaborarea pentru promovarea turismului.

Pentru a fi considerată internaţională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt” trebuie să traverseze trei state, de aceea extinderea traseului în Ucraina este un pas firesc de promovare şi internaţionalizare a rutei.

Turiștii pot selecta locurile pe care își doresc să le viziteze, în funcție de preferințe și să-și creeze propriul traseu pe platforma oficială www.stephenthegreat.travel.

Tot aici, doritorii pot afla mai multe informații despre fiecare obiectiv în parte, platforma fiind disponibilă atât în limba română, cât și în engleză.

Eu vă voi povesti – în prea puține cuvinte și imagini, căci trebuie să mergi acolo ca să poți simți frumusețea și energia locului – doar despre câteva dintre locurile pe care le-am vizitat și m-au impresionat:

Conacul Manuc Bey, unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție istorică din Hîncești

Conacul Conacul Manuc Bey este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.

După războiul ruso-turc din 1806-1812, Manuc Bey Mârzaian, personalitate remarcabilă (dar și controversată) a momentului, a cumpărat de la principesa Dolgorughi moșia Hîncești unde s-a stabilit apoi cu familia.

Restaurat în anii 2014-2015, Conacul Manuc Bey include edificii precum Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.

Manuc Bey – pe numele său adevărat Emanuel Mârzaian – a fost “un armean deștept și peste fire de bogat”, în egală măsură negustor, cămătar și – după unii istorici – agent secret. Intermediind diverse legături, informând și negociind când în numele rușilor, când în numele otomanilor, în perioada războiului ruso-turc, Manuc a știut să profite și în nume propriu.

Pe terenul care aparținuse inițial Curții Domnești din București, Manuc Bey reușise să construiască în 1806-1808 un han modern care va găzdui apoi, timp de câteva luni, oficiali ruși și turci, în cele din urmă acesta fiind locul în care s-a semnat actul care a pus capăt războiului ruso-turc (1806-1812).

This image has an empty alt attribute; its file name is 20211026_121510-768x1024.jpg

Complexul de împrejurări istorice l-au determinat să cumpere o moșie peste Prut, la Hîncești și să se retragă acolo cu familia. A murit după numai un an (în vârstă de 48 de ani), moartea survenind în împrejurări suspecte, la 20 iunie 1817, dată la care primise în vizită doi generali ruși. Unii istorici vorbesc despre un accident de călărie, alții că ar fi fost otrăvit. A fost înmormântat lângă biserica armenească din Chișinău.

Cu excepția Casei Iamandi existentă inițial pe moșie, urmașii lui Manuc Bey au ridicat în perioada 1858-1861 mărețul palat cu grădină de iarnă, cu turn de pază, cu fântână și cu tot felul de acareturi, căruia îi vor adăuga în 1881 Castelul de Vânătoare.

Conacul Manuc Bey este foarte frumos nu doar la exterior, dar și interiorul cu mobile și candelabre superbe, o adevărată bijuterie arhitecturală pe care mă bucur că am avut ocazia s-o vizitez, fiind inclusă pe Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Dar, cum să ajungi în Republica Moldova și să nu treci pragul unei crame pentru o degustare de vinuri, doar vinul este brandul de țară al Moldovei!

Se spune că vinul înnobilează, dezleagă limba și îmbogățește vocabularul. Vinul hrănește inspirația. Vinul a creat reputații și legende, așa că am fost chiar foarte curioasă să aflu povestea din spatele fiecărui brand și să degust licorile viilor din Republica Moldova.

Asconi Winery, o experiență senzorială rară

Prima cramă pe care am vizita-o a fost Asconi Winery, o afacere de familie, un loc minunat, care odată vizitat te îndeamnă să revii cu mai mulți prieteni, în jurul unei mese cu bucate delicioase, să deguști și să savurezi vinuri alese.

Inima vinăriei și ingredientul esențial al unui vin bun îl constituie strugurii. În decursul ultimilor 10 ani, au fost plantate peste 550 de hectare de viță de vie, găsind solul perfect pentru podgoriile Asconi la doar 10 kilometri de vinărie, în vecinătatea satului Geamăna, raionul Anenii Noi.

La baza vinurilor Asconi stau soiurile de struguri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc și Muscat. De asemenea, mai sunt plantate soiuri celebre cum ar fi Riesling, Malbec, Pinot Noir și multe altele.

Se produce o varietate mare de vinuri albe, roșii și rose-uri seci, vinuri de desert și vinuri tari. Majoritatea vinurilor roșii sunt maturate în baricuri de stejar de 225 litri, folosind, în mare parte, doar stejar American sau Unguresc și mai puțin – stejar Francez.

Majoritatea vinurilor albe sunt în stilul proaspăt sau fresh cu excepția unor Chardonnay-uri și Riesing-uri care sunt fermentate sau maturate în stejar.

Obiectivul lor este să facă un vin bun folosind toate tehnologiile moderne care sunt la dispoziție dar să și mențină tradițiile generațiilor precedente.

Vinăria ASCONI, pe lângă faptul că este companie producătoare de vinuri, este și un complex pe piața turismului vinicol, care include oferte de cazare a turiștilor în condiții în care autenticitate și ospitalitatea sunt pe prim plan.

Se pot face excursii pe teritoriul fabricii, participarea directă în procesul de culegere și prelucrare a strugurilor, participarea turiștilor în procesul de producere (de la fermentare și până la îmbutelierea acestuia), dar și degustări de vinuri servirea turiștilor cu bucate tradiționale delicioase, de care ne-am bucurat și noi.

Mileștii Mici, orașul subteran al vinului, intrat în Cartea Recordurilor

Mileștii Mici este o localitate situată la 20 km la sud de Chișinău, în Raionul Ialoveni din Republica Moldova, un loc devenit celebru tocmai grație strugurilor transformați în licoare magică.

Istoria vinăriei Mileştii Mici pornește de la o veche mină de piatră, situată la doar 20 km de orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Localitatea a devenit faimoasă pentru colecția sa de vinuri, cu ajutorul căreia a intrat în Cartea Recordurilor. Este cea mai mare colecție de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colecție.

La o adâncime de 80m, în căsuțe-caze sunt buteliile prețioase acoperite cu praf, mucegai și pânze de păianjen.

Fiecare cază are o plăcuță-pașaport pe care sunt inscripționate numărul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor și anul depozitarii vinului în colecție.

Vinurile păstrate aici sunt adunate încă din 1986. Sticlele de vin ușor prăfuite de mucegaiul nobil, așteaptă ziua în care vor fi deschise pentru a fi savurate.

Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totală de 200 km pot fi parcurse cu mașina, cu bicicleta sau cu titicarul cu ajutorul unui ghid.

Galeriile subterane Mileștii Mici este un loc absolut impresionant, care numără cca 1.5 milioane de sticle de vin şi se află la o adâncime de 80 metri sub pământ. Reprezintă cea mai mare rețea de galerii cu cea mai numeroasă colecție de vinuri din lume. Acest lucru a fost documentat în mod oficial de Guinness Book of World Records!

O nouă ramură dezvoltată vertiginos în ultimii 15 ani este turismul viti-vinivol, care se datorează fluxului mare de turişti care vin aici zi de zi.

Vizitatorii au posibilitatea unică de a se plimba de-a lungul galeriilor și aleelor întunecoase, acolo unde sunt plasate butoaiele.

Traseul de urmat este unul cu sens unic. Există indicatoare. Fiecare stradă poartă numele unei mărci de vin, cum altfel se putea: “Cabernet Sauvignon”, “Pastoral”, “Muscat”, “Chardonnay” etc.

Colecția de Aur de la Milestii Mici gestioneaza 1,5 milioane sticle de vin “Pinot”, “Traminer”, “Muscat”, “Riesling”, “Feteasca”, “Dnestrovskoe”, “Milestskoe”, “Codru”, “Trandafirul Moldovei”, “Auriu”, “Cahor-Ciumai”, ”Marsala”, ”Utreneaia Rosa”, ”Nejnosti” etc.

Vinurile cu marca comercială Mileștii Mici sunt exportate în Japonia, China, Taiwan, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malysia, etc.

Către sfârșitul vizitei am fost invitați în sala principală la o degustare și o cină delicioasă în acorduri de vioară.

Iar la plecare, nu am ratat magazinul de vinuri. Nu ezitați să intrați să-l vizitați, pentru că nu veți pleca cu sacoșa goală. Prețurile produselor sunt mai mici decât cele din comerțul românesc. Se pot cumpăra și dulciuri moldovenești și alte suveniruri.

Pivnițele Brănești, al treilea beci subteran din Moldova

Vinăria Brănești, care se află în raionul Orhei. Este proprietatea privată a familiei Dulgher. Vasile Dulgher conduce întreprinderea din 1986.

Vinăria Brănești deține al treilea beci subteran din Moldova (după Mileştii Mici şi Cricova, care sunt în proprietatea statului), cu o suprafață de 75 h.a. și cu lungimea galeriilor de peste 70 km. Adâncimea maximă fiind de 60 metri.

La început, era doar beci de păstrare a vinului, ca mai apoi să fie construită şi secţia de producere şi ambalare a vinului.

Doar la Brănești mai găsiți vinuri de colecție ca Madera din 1986, Marsala din 1989, Lidia, Isabela, Aligote, Fraga, Muscat Ottonel, Roșu de Brănești, spumante, etc. (Vinurile pot fi cumpărate doar de la vinărie.)

Am vizitat pivnițele și am degustat și aici câteva sortimente de vinuri, în compania proprietarului, Vasile Dullgher.

Amplasarea geografică a Pivnițelor Brănești a favorizat dezvoltarea turismului vinicol, aflându-se la 20 de kilometri de orașul Orhei, la 50 de kilometri Chișinău și în imediata apropiere de Orheiul Vechi, în marginea satului Brănești.

Orheiul Vechi, cartea de vizită tradițională a Republicii Moldova

Orheiul Vechi este unul dintre puținele locuri cu un farmec aparte, pe care l-am regăsit aici, amintindu-mi de locurile copilăriei petrecută la bunicii mei din nordul Moldovei.

Pe aceste locuri, a fost acum milioane de ani Marea Sarmatică și dealurile calcaroase formează un peisaj puțin obișnuit pentru relieful din zonă, iar poveștile, legendele, satele pitorești care și-au păstrat farmecul tradițional îmbie la odihnă, bucurie și întoarcere în trecut.

În zonă sunt cunoscute în jur de 350 de complexe rupestre, în jur de 100 fiind încăperi săpate de oameni pentru a crea lăcașuri călugărești, iar 250 grote carstice formate de procese naturale, dar folosite de oameni pentru apărare sau adăpost. Unele dintre peșterile săpate în stânci au chiar și 2000 de ani vechime.

În zona pitorească a Orheiului Vechi vei găsi Mănăstirea lui Bosie, IzvorulFrumusețiiMănăstirea Peştere, Biserica Sfânta Maria, Cetatea getică, Sanctuarul geto-dacic, Gospodăria tradiţională-ţărănească, Centrul de expoziţie, Cetatea medievală de piatră,  Moscheea şi Caravan-saraiul, Biserica medievală şi Baile tătăreşti.

Am admirat Gospodăria tradiţională-ţărănească (sec.XIX-XX), pictată în albastru, la fel ca multe alte case de aici.

Unicitatea satului este dată de această culoarea albastră ˝sinilie˝, numită chiar albastru de Butuceni. Cu această culoare sunt vopsite gardurile, tindele, fântânile, pereţii şi stâlpii caselor. Locuinţa tradiţională are o prispă cu patru coloane sculptate din care se intră într-o sală. În dreapta şi stânga este câte o odaie. Într-una locuieşte întreaga familie, cealălaltă e ˝odaia mare˝ pentru musafiri. Camerele sunt împodobite cu ştergare, fotografii prinse de oglinda înrămată, icoane de lemn pictat, covoare, preşuri.

Mănăstirea Peștere – aflată la înălțimea de aproximativ 60 metri deasupra apei râului, în continuarea chiliilor precedente, spre vest. Mănăstirea este alcătuită dintr-o splendidă biserică rupestră.

Lângă clopotniță, deasupra bisericii rupestre, exact la marginea prăpăstioasă a promontoriului, este instalată o cruce masivă din piatră, datată cu sec.XVIII, care se îmbină organic în peisajul sacru al acestei mănăstiri rupestre.

Vinaria Château Vartely, o destinație de top în turismul vitivinicol

Un alt loc cu poveste bahică este Chateau Vartely, înființată în 1996. De atunci, a reușit prin dedicarea și iscusința celor implicați să devină unul dintre producătorii de vinuri cei mai importanți din Republica Moldova.

Crama Chateau Vartely îşi trage seva din locuri cu tradiţie în viticultură, cum sunt Codru şi Valul lui Traian.

Întreaga suprafaţă cultivată de Chateau Vartely este de 260 de hectare, iar printre soiurile de struguri cultivaţi aici regăsim atât soiuri internaţionale (Sauvignon Blanc, Traminer, Riesling, Chardonnay, Muşcat Ottonel, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec şi Syrah), cât şi autohtone (Feteasca Regală, Rară Neagră şi Feteasca Neagră), în total aici producându-se 4,5 milioane de sticle anual.

Chateau Vartely a realizat în premieră o proiecție fascinantă de realitate care vine să redea, prin efecte speciale, istoria vinăriei.

Povestea este proiectată pe un ecran din butoaie adevărate, din acelea în care se odihnește vinul înainte de a fi îmbuteliat, iar apoi, se extinde și acaparează toată suprafața beciului cu tot cu spectatori.

O experiență interactivă și o dimensiune senzorială unică fundamentată de senzorii vizuali, auditivi și olfactivi care, puse împreună, se metamorfozează într-un mod fascinant de frumos. Experiența este inclusă gratuit în tururile vinicole.

Vinurile cramei Chateau Vartely au reușit să cucerească iubitorii de vinuri din Republica Moldova și România într-un timp relativ scurt.

O nouă vinărie, o nouă degustare de vinuri și bucate apetisante, în frumosul spirit moldovenesc.

Au fost zile frumoase și intense, în periplul meu pe Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” în Republica Moldova și mi-a plăcut mai mult decât m-aș fi așteptat această țară frumoasă cu peisaje rustice deosebite și o destinație sigură.

În Republica Moldova se ajunge ușor cu mașina sau avionul, cetăţenii români care doresc să călătorească aici o pot face doar cu buletinul, prețurile nu sunt deloc mari, iar Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” vă va oferi suficiente motive pentru a reveni în aceste locuri pitoresc de frumoase!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *