Rasol de vită la cuptor cu sparanghel alb și ciuperci brune

Gătit la cuptor, rasolul de vită este cu siguranță un deliciu, fapt pentru care îl regăsim în nenumărate rețete care mai de care mai tentante, cea mai cunoscută fiind desigur clasicul rasol cu legume și delicioasa supă de vită.

Eu am primit două bucăți de rasol proaspăt de vită de la Obor21 atât de frumoase, încât am hotărât să le gătesc domol și îndelung la cuptor.

Trebuie să vă spun câteva cuvinte despre Obor21, prima cooperativă țărănească digitală care oferă acces la carnea de la țară, de la animale crescute în ogradă, o carne foarte proaspătă, pentru că la Obor21 nu există stocuri în magazin, vitrine sau tarabe, iar consumul se face responsabil, sustenabil, fără pierderi și sacrificii nejustificate.

Gustul autentic al produselor aduse din nordul Moldovei, precum și garanția prospețimii și calității te cuceresc de la prima achiziție, intrați pe site-ul lor și veți găsi cele mai bune produse din carne.

Și pentru că ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile Pascale, când preparatele culinare specifice nu vor lipsi de pe masa noastră, se pot face rezervări de carne de miel și ied cu livrare în preajma Paștelui se fac pe site, menționând data dorită de livrare.

Eu am ales să însoțesc acest rasol de vită cu sparanghel alb, ciupercuțe brune și broccoli, dar puteți alege și alte legume, cele preferate, va fi la fel de delicios. Și tot opțional, pentru a balansa gustul preparatului, se poate servi cu un sos de hrean sau usturoi cu smântână.

Ingrediente:

  • 1 bucată rasol de vită, mai mare, sau 2-3 mai micuțe
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 fire de cimbru, piper, 2-3 foi de dafin, sare după gust
  • 4 linguri de unt
  • 2 linguri de ulei
  • supă de legume, de pui sau vită

Preparare

Am folosit același vas atât pentru rumenire cât și pentru gătire la cuptor, prin urmare se poate folosi o tigaie mai încăpătoare sau o cratiță cu capac care permite introducerea la cuptor.

După ce am pregătit rasolul, am încins în tigaie două linguri de ulei și 2 linguri de unt și am rumenit carnea pe ambele fețe. După ce i-am dat o culoare arămie, am oprim focul și am pus în tigaie 2-3 frunze de dafin, piper boabe, cățeii de usturoi, 2-3 crenguțe de cimbru, ceapa tăiată sferturi și sare după gust.

Peste carnea rumenită și condimentată, am adăugat supa de legume atât cât să acopăr puțin carnea de vită. Dacă nu aveți la îndemână supă de carne sau de legume, se poate folosi doar apă, eventual cu un cub concentrat pentru supă.

Am pus capac la tigaie și am introdus-o în cuptorul gata aprins. Am lăsat carnea la cuptor cam două ore, până s-a înmuiat mai să nu se mai țină pe os.

Rasolul trebuie gătit încet, un timp mai lung, până ce se frăgezește bine carnea și e bine să verificăm tigaia, pentru a verifica dacă nu a scăzut prea mult zeama. În mod normal, ar trebui să fie suficientă, atâta vreme cât este capacul pe vas, dar dacă mai trebuie mai completăm puțin.

Scoatem tigaia din cuptor când încă mai avem zeamă și sos delicios și cu ajutorul unei palete înlăturăm din sosul rămas resturile de ceapă, usturoi și frunzele de dafin și crenguțele de cimbru. Prin urmare, în tigaie rămâne rasolul fraged cu puțin sos.

Pe lângă rasol, în jurul lui, în sos, am așezat tijele de sparanghel, ciupercile brune și buchețele de broccoli. Peste rasol și legume, am adăugat două linguri de unt și am dat un praf de sare și unul de piper râșnit proaspăt. Apoi, am pus capacul pe tigaie și am reintrodus-o la cuptor pentru cca 30 de minute, cât este necesar să se gătească legumele.

Am scos tigaia de la cuptor, am lăsat rasolul în tigaia acoperită să se odihnească, timp în care se poate prepara (opțional) sosul de hrean sau de usturoi cu smântână, procedând în felul următor: se freacă hreanul ras (sau usturoiul ras) cu puțin ulei, puțin oțet, sare și piper, și apoi se amestecă cu smântână.

Mie îmi place gustul autentic al acestui preparat fără alte adaosuri, dar fiecare îl poate asezona cu ceea ce preferă.

Am așezat frumos preparatul pe farfurie și ne-am bucurat de frăgezimea și gustul minunat al acestui rasol delicios!

Se servește cu un pahar de vin roșu sec sau demisec ușor (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet).

Cam asta a fost tot! Vă urez poftă bună și un rasol de vită cât mai reușit! 🙂

2 Comments


  1. // Reply

    Buna ziua! Astazi , 8 martie 2024, inspirata de aceasta reteta am cumparat rasol de vita 6 bucati mici spre medii. A iesit un deliciu . Am modificat un pic – cfateva buchetele de conopida in loc de sparaghel- n-am avut sparaghel in casa -cred ca mergea si varza taiata fideluta-parerea mea!
    – iar ciupercile le-am prajit un pic in ulei inainte sa le pun in sos.Una peste alta – o reteta care merita repetata- am avut si sos si legume gustoase si carnita frageda! Multumesc pentru reteta!


    1. // Reply

      Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase!:)
      Desigur, legumele se pot schimba în funcție de preferințe și inspirație, dar mă bucur că v-a plăcut!
      Vă doresc o primăvară frumoasă cu sănătate și multe bucurii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *